Зубна нитка

Зубна нитка (флос) - спеціальна нитка для очищення міжзубних проміжків. Використання зубної щітки дозволяє очистити лише три з п'яти поверхонь зуба людини. Дві поверхні, що залишилися, між зубами потребують особливого догляду, так як зубний наліт і шматочки їжі з міжзубних проміжків за допомогою щітки витягти не вдасться. Тому карієс часто починається саме тут. Використання нитки для лікування або профілактики гінгівіту є недоцільним. На сьогоднішній день зубні нитки – основний засіб для очищення міжзубних проміжків (апроксимальних поверхонь) зубів. Використовувати її бажано після кожного їди. Або, як мінімум, під час вечірнього чищення зубів.

Виготовляють зубні нитки з натурального шовку або штучних волокон (ацетату, нейлону, капрону).

Зубна нитка буває наступних видів:

  • вощена - просочена воском, за рахунок чого легше проникає у вузькі проміжки
  • невощена - краще очищає

За поперечним перерізом зубна нитка буває:

  • кругла - для широких проміжків
  • плоска - для вузьких проміжків
  • об'ємна - збільшується в діаметрі (набухає) при зіткненні з вологою (слиною)
  • стрічкової форми - для широких проміжків (діастем та трьом)

Також нитки бувають просочені та непросочені. Нитка з ментолом залишає у роті приємний смак та почуття свіжості. Нитка з фтором зміцнює емаль і запобігає карієсу.

Найчастіше зубну нитку випускають у маленьких рулонах із вбудованим різаком.

Методика застосування зубної нитки

Нитка довжиною 20-30 см накручують на середні пальці рук і натягують великим пальцем правою і вказівною лівою. У натягнутому стані нитку вводять у міжзубний проміжок, обережно опускають до контакту з ясною (не пошкоджуючи ясна), притискають до контактної поверхні зуба і в такому положенні виробляють 6-7 рухів у переднезадньому напрямку до ріжучого краю. Нитка просувають помірно, щоб не травмувати ясна. У такий спосіб проходять усі зуби.

При захворюваннях ясен лікар може рекомендувати чистити міжзубні проміжки спеціальним йоржиком.